Logga för utskrift

Ridning på motionsspår.

Ämnet skapat av Mange 2017-04-12 15:43

Tycker att det beslut som föreslagits att tillåta ridning på promenad och motionsspår inte verkar vara särskilt genomtänkt.
Ska man nu inte längre kunna känna sig någorlunda lugn när man är ute och motionerar utan hela tiden behöva vara orolig
för att det rätt som det är dyker upp en eller flera hästar med ryttare bakifrån eller i motsatt riktning.
Det är också ganska många som är mer eller mindre rädda för hästar (inte bara äldre) som sedan kanske inte längre vågar sig ut på stigar och spår för att få den motion som de så väl behöver.
Det är också så att hästarnas hovar kommer att förstöra det mjuka underlaget som man har ordnat för att det skall vara bra att gå och springa på.
Dessutom så släpper ju hästar ifrån sig en del emellanåt och det hör minst sagt till ovanligheten att den som rider stannar och plockar upp efter hästen.


Stefan Ryttare

Inlägget gjordes 2017-04-21 15:18

Hej,

det du skriver stämmer inte. Och låt mig ta ett exempel ur verkligheten. Ridklubben hyr en stor hage i Bastasjö och betalar hyra för den. När det är snö är det bra träning för hästar att ridas i hagen där det finns snö och det är väl tillåtet att rida i en hage man själv disponerar och betalar hyra för?
Men Vittus lägger skidspår i hagen som är uthyrd till ridskolan och anser att det är förbjudet att rida i skidspåren.....jagar ryttaren som rider i hagen som klubben hyr. Snacka om att ni har mist kontakten med verkligheten
Man får vist rida i spår o givetvis på vägar. Så det du skriver om att det är förbjudet att rida i spår är i bästa fall okunskap. Allemansrätten innebär att det är tillåten att rida i naturen o Trafiklagen på vägar. Så det du skriver stämmer inte. Det går inte att lägga ett motionsspår på Bastasjövägen o säja att det är förbjudet att rida där. Det är olagligt och så har ni gjort i Bastasjö idag. Sedan har kommunerna en möjlighet att begränsa ridning i Motionsspår men då är det ett begränsat väl definierat spår det handlar om. Om det har inte varit definierat i Bastasjö utan ni har kunnat sätta er över Allemansrätten o styra o ställa mha den öppna skrivningen. Det är slut med det nu.
Hästspillning ljuger du också om. Det finns inget krav på att man ska ta upp hästspillning i skogen, eller inom detaljplanerat område. Och det går inte att ställa ett sådant krav i kommunen heller. Hundar däremot kan man ha krav på inom detaljplanerat område att man ska plocka upp efter sig. Men därmed inte sagt att man inte ska visa hänsyn när det gäller hästbajs så långt det är möjligt.
Det du säger om spåren stämmer inte heller. Spåren bygger på ridstigar, spår efter skogsmaskiner, vägar mm till övervägande del
Det sprids annan dynga än hästskit uppenbarligen .....

Stefan

Inlägget gjordes 2017-04-21 13:00

Jag måste rätta en del som har skrivits i detta inlägg. Föreningen har ALLDRIG tagit några ridspår och gjort om till motionsspår. De spår som idag finns är framtagna under 40 o 50 talet från "scratch" alltså det fanns överhuvudtaget inga spår utan de röjdes upp.- Jag har under 60 års tid jobbat med spåren i Bastasjö och det finns mer än 20mil spår och vägar i området och motionsspåren är på 1,5mil i skogen, så det finns stora möjligheter för ridfolket att arbeta fram egna spår. på denna sida kan man läsa följande, detta är enbart ett kort uttag från hästjuridik.

Man får inte rida på preparerade spår typ motionsspår. Vanligen får man rida på övriga vägar och stigar så länge slitaget inte blir för stort. Man måste vara mycket uppmärksam så att man inte skadar nyplanterad skog eller skadar rötter på träd, till exempel när det är väldigt lerigt i skogen. Man måste också försöka hålla undan hästspillningen från vägarna så att andra inte riskerar att trampa i denna. På vintern måste man vara uppmärksam så att man inte rider i exempelvis skidspår eller skoterspår. http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-juridik/eva_johansson/far-vi-rida-i-motionsspar-som.htm

Peter

Inlägget gjordes 2017-04-20 20:31

Rid på men ta upp skiten efter hästen.....

susanne

Inlägget gjordes 2017-04-19 21:45

Jag undrar om det är så klokt av vittus o tjaffsa om ridspåren när man läst Jockes inlägg...På tal om markägare och allemansrätten...

karin

Inlägget gjordes 2017-04-19 21:27

Nu är det dags att jag som motionär i bastasjö utalar mig när jag sett dessa inlägg.Jag vistas ofta i bastasjö Har aldrig haft problem med varken hästar eller hundar.När vi möter varandra så respektera vi varandra på ett hyggligt sätt,jag brukar stanna upp för att se om ryttarna sett mig så det inte blir en överraskning för ekipaget.Likaså gör ryttaren för mig,går gärna in en bit från spåret o stanna upp,de är respekt för varandra.Jag hoppas i fortsättningen att jag får möta både ryttere o hundekipage som jag tycker är trevligt o träffa. 

Jocke

Inlägget gjordes 2017-04-19 09:12

Som jägare o markägare blir man hu förvånad när en Orienteringsklubb vill begänsa Allemansrätten? Borde ju vara väldigt viktigt att det inte införs begränsningar i allemansrätten när man håller på med en sån sport?
Jag har lagt märke till att det läggs fasta kontroller/banor som kan finnas kvar under lång tid på privat mark. Är det tillåtet? Och att Orienterare stressar viltet när de är många det vet man ju, trots att jakträtt går före Allemansrätt.
Kanske dags för en del nya begränsningar av Allemansrätten för orientering?

Josefin

Inlägget gjordes 2017-04-18 21:40

Förstår inte varför man inte kan samsas om spåren, så som det är idag är hästar förbjudna, men ändå motionerar/orienterar man på ridspåren.

Vi som rider ska kunna visa hänsyn till barnvagnar, skolklasser och motionärer på ridvägarna, men på de andra spåren ska man inte behöva "riskera" att möta en ryttare? 

Helt befängt. Allemansrätten gäller minsann även ryttare, och många av spåren var från början ridvägar.

Dessutom finns det betydligt fler som är rädda för hundar än hästar, och jag ser inga förbud mot dessa. 


Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-04-22
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Om-kommunen/Gor-din-rost-hord/Diskussionsforum/Ridning-pa-motionsspar/