Logga för utskrift

Cyklister vs motorfordon

Ämnet skapat av Freddy Karlsson 2017-01-26 12:13

Hej!

Toppenjobb med alla fina asflaterade cykelvägar och att man valt att ha väjningsplikt för bilar vid vissa överfarter även för cyklister.

Jag kan förstå att jag måste sakta upp inför ett sådant övergångställe men det kanske inte barn eller mindre begåvade människor i samhället tänker. Bilisterna är vana vid att behöva stanna inför gångare (zebraregeln) men inte för cyklister.

Därför blir det en högst lustig blandning med regler. I dessa situationer kan det vara bra att ha en skylt med skrift för att förtydliga undantaget.

Samma problem gäller era blå övergångställen som vissa tror är äkta övergångsställen. Bara häromdagen var en ung tjej när att bli påkörd framför mina ögon vid preem borta vid blåport.

Ni kan skylla på att man borde kunna lagen om någon skadar sig. Men dessa undantag är förvirrande och bör undvikas om man kan.

Sen vill jag tillägga att viadukten under spåret vid bergåsa behöver en spegel så man ser cyklister komma. Sätta gärna upp en som inte går att ta sönder.

MVH


Agata

Inlägget gjordes 2017-03-02 07:19

Var det inte sagt för ett par år sedan att dessa blåa fält skulle bort? Tyvärr finns de fortfarande,  i ganska slitet skick, och förvirrar folk. Både gående och förare. Har, liknande Freddy, sett "nära ögat" tillfällen där olyckan var bara centimeter eller sekunddelar bort. Fr.a vid busshållplatsen vid Amiralen och vid city gross. Mycket folk i rörelse vid båda ställen. 

Mycket märkligt också att kommunen valde nu att göra ett riktigt övergångsställe vid Amiralen bara några meter ifrån det blåa där gång- och cykelväg finns. Undrar vad är logiken bakom?

Therese Aldinge

Inlägget gjordes 2017-01-31 08:28

Hej,
Tack för dina synpunkter och vad roligt att du uppskattar åtgärderna som gör det enklare och säkrare att cykla i Karlskrona.

Eftersom vägmärket cykelöverfart är nytt (2014) valde vi att förstärka varje cykelöverfart även med väjningsplikt för att ytterligare förtydliga för bilisterna att de har väjningsplikt på dessa platser. Det finns heller inget som meddelar cyklisten om att den kommer till en cykelöverfart vilket också är poängen, osäkerheten är till för att även cyklisten ska sakta ner och se sig för innan den korsar vägen. Skyltar med förklarande text har enligt erfarenhet låg effekt i trafiksammanhang och därför inget vi använder oss av.

De blå markeringarna var ett test för att markera var korsande gående och cyklister ofta förekommer men de kommer inte att förstärkas. Speglar används generellt sett inte längre då de i hög grad utsätts för olika former av skadegörelse.

Hälsningar
Therese Aldinge, projektplanerare Karlskrona kommun


Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-03-02
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Om-kommunen/Gor-din-rost-hord/Diskussionsforum/Cyklister-vs-motorfordon/