Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Stor minskning av obeskattade cigaretter i Karlskrona

Stor minskning av obeskattade cigaretter i Karlskrona

Publicerad 27 augusti 2013 13:37 | Uppdaterad 27 augusti 2013 13:39
Andelen obeskattade cigaretter som säljs i Karlskrona har minskat med 15,4 procent på ett år. Det är den tredje största minskningen i landet.

I Karlskrona beräknas 3,5 procent av cigaretterna vara obeskattade, jämfört med 13,4 procent för hela landet. När samma undersökning gjorde 2012 var andelen obeskattade cigaretter i Karlskrona 18,9 procent.

Det är en kombination av olika åtgärder som har lett till det kraftigt förbättrade resultatet. Tidigare genomfördes sporadiska kontroller men nu har i stort sett alla ställen som säljer cigaretter fått besök av kommunens miljöinspektörer Alma Ceric och Andreas Hult.

Handlarna har fått information om åldersgränser, märkning och det ansvar som handlarna har för så kallad egenkontroll av cigaretter och andra tobaksvaror.
– För oss ligger människors hälsa i fokus och det är roligt att vårt arbete har gett så snabbt resultat, säger Alma Ceric.

Karlskrona kommun har också deltagit i ett samarbete med polisen och länsstyrelsen. Myndigheterna har byggt upp ett nätverk för att lätt kunna informera varandra och man har också provat att utföra kontroller tillsammans. Miljöchef Robert Johannesson är stolt över kollegornas arbete.
– Vi behöver bli bättre på att lyfta fram den nytta miljöinspektörerna gör för företagen. Borta är den tid då inspektörerna bara var stränga kontrollanter. Idag handlar det i mycket högre utsträckning om rådgivning. Det ska vi fortsätta med och bli ännu bättre på i framtiden, säger Robert Johannesson.

Bakgrund

Obeskattade cigaretter är cigarettar som på olika sätt förts in i Sverige utan att skatt betalas. Det kan till exempel vara genom smuggling, internetköp eller resandeinförsel. Totalt är det mellan 1,5 och 1,6 miljarder kronor i skatteintäkter som går förlorade per år.

HUI Research har för sjätte året i rad beräknat storleken på marknaden för obeskattade cigaretter. Undersökningen har gjorts genom att 10 000 cigarettpaket samlats in från gatorna i 29 av landets större städer. Paketen har analyserats och därefter har andelen utländska, piratkopierade och tax-free kunnat beräknas.

Läs hela Tobaksrapporten 2013 från HUI

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2013-08-27
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Stor-minskning-av-obeskattade-cigaretter-i-Karlskrona/