Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Samarbete och entusiasm gav nya hem till humlorna

Samarbete och entusiasm gav nya hem till humlorna

Publicerad 8 april 2014 14:14 | Uppdaterad 8 april 2014 14:19
Humlorna är små snälla insekter som spelar en stor och viktig roll i naturen. I vår hamnar de i fokus i kommunens parker tack vare samarbete, entusiasm och nyfikenhet.

Alla humleholkarna på rad

Eleverna från Rödebyskolan anländer till Gömda parken– Jag fick en idé om att sätta lite fokus på humlorna i vår. De är ju så viktiga i naturen och en snäll insekt att studera.  En härlig och engagerad lärare på Rödebyskolan, Berit Blaschke, hörde av sig och ville gärna vara med på något vis. Vi bestämde oss för att samarbeta och det resulterade i ett helt gäng entusiastiska elever som har designat och byggt holkar, säger Malin Sjöstedt, naturvårdshandläggare på Samhällsbyggnadsförvaltningen.
 
Eleverna från Rödebyskolan har under hela vintern filat på sina holkar. De har haft några riktlinjer att gå efter, till exempel storlek på ingången och bottenplattan, men annars har fantasin fått flöda fritt. Detta har resulterat i sju spännande holkar som placeras ut påden första humleholken sätts upp i Gömda parken lämpliga platser i några av kommunens parker.
– Det har varit ett väldigt roligt projekt och eleverna har verkligen varit entusiastiska. På köpet har vi dessutom fått lära oss massor om humlorna och det ska bli spännande att se om de tycker om våra holkar, säger Berit Blaschke, som tillsammans med kollegan Carina Johansson arbetat med eleverna i projektet.
 
I Sverige finns det ungefär 40 olika arter och i Blekinge finns det cirka 25 humlearter. Humlan vill gärna ha ett stort utbud av blommande växter för sin överlevnad och bosätter sig gärna i gamla fågelholkar eller övergivna sorkbon.
– Humlan är egentligen ett vilt bi men till skillnad från bisamhället är det bara humledrottningen som övervintrar. Som en av vårens första insekter ger hon sig ut och letar efter ett bo där hon kan lägga sina ägg och bygga upp sitt samhälle och nu hoppas vi förstås att de ska vilja bosätta sig i våra nya holkar, säger Malin Sjöstedt.

Här kan du läsa mer om humlor och humleholkar

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2014-04-08
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Samarbete-och-entusiasm-gav-nya-hem-till-humlorna/