Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Populärt med borgerlig vigsel

Populärt med borgerlig vigsel

Publicerad 13 september 2013 11:35 | Uppdaterad 13 september 2013 11:37
Vädrets makter log och kärleken svallade i rockabillytakt när Helen och Jonas Persson sade ”ja” till varandra på Stumholmen. De valde, liksom många andra par i Karlskrona, att gifta sig borgerligt.

Grattiskramar till brudparet

– Vi är inte troende och ville inte blanda in någon religion i vårt bröllop. Vi ville bara vara utomhus, ha mycket rock’n’roll och ett tema i rött och svart, säger en lycklig Helen Persson. De var förlovade i sex år innan det blev dags för giftermål. De ville att barnen skulle vara tillräckligt stora för att kunna vara med.
– Vi ville gifta oss enkelt, men samtidigt lite högtidligt. Ett bröllop blir ju vad man gör det till…

Fritt arrangemang

Helen och Jonas sa jaVigselförrättare var Sophia Ahlin, en av åtta kommunpolitiker och -tjänstemän med rätt att viga. Hon arbetar med bröllop även i det civila och ledde förut lanseringen av ”Bröllopsstaden Karlskrona”.
– En vanlig borgerlig vigsel i rådhuset tar max två minuter, berättar hon. Jag förklarar för dem som vill ingå äktenskap vad det innebär, sedan säger de ja till varandra och växlar ringar. Många vill dock göra som Perssons och piffa till evenemanget. En del låter vigseln rocka fett, andra satsar på mer traditionell klädsel eller diktläsning.
– Jag höll ett längre tal när jag vigde två kvinnor, för det kändes politiskt viktigt, säger Sophia Ahlin. Det unika med en borgerlig vigsel är ju att den inte är bunden utan fri från all religion.

Enkelt – och romantiskt

Formellt sett ska bara hindersprövningen hos Skatteverket vara godkänd. Sedan bokar man tid med en vigselförrättare och två vittnen. När så det underskrivna protokollet når Skatteverket är allt klart. Antalet borgerliga vigslar har ökat markant i Karlskrona. Sophia Ahlin vigde 2-3 par i veckan i somras, och när det är som mest är det en vigsel var tjugonde minut i rådhuset.
– Det låter kanske inte så romantiskt, men jag ser ofta att de båda får en lyckotår i ögonvrån.

Detta är en artikel ut tidningen iKarlskrona

Läs mer om tidningen

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2013-09-13
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Populart-med-borgerlig-vigsel/