Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Lugnare än någonsin på Karlskronas gator

Lugnare än någonsin på Karlskronas gator

Publicerad 6 december 2012 13:23 | Uppdaterad 6 december 2012 13:25
De föreningar som har nattvandrat i Karlskrona har nu ställt samman sina upplevelser efter årets vandringar. Resultaten följer tidigare års positiva trend och bekräftar polisens bild av att våldet i Karlskrona centrum har minskat till rekordlåga nivåer. Av 46 helgkvällar upplevdes endast en som delvis orolig och inte en enda som stökig.

Föreningarna som deltar är en del av arbetet mot våld i den offentliga miljön, som Polisen sedan 2005 driver tillsammans med bland annat Karlskrona kommun.
 – Det är betydligt lugnare på stan än vad många tror, säger Jesper Björnson, chef för Karlskrona kommuns fältgrupp. Han menar att de som är oroar sig över bråk och stök ofta är personer som inte rör sig i centrum under kvällar och nätter.

Flera av de nattvandrande föreningarna bekräftar bilden av ett lugnare centrum. De tycker att de bidrar till att skapa trygghet och att de blivit gott bemötta från allmänhet och ungdomar.

Vandringen sker från valborg till sista september och i slutet på varje säsong görs en sammanställning av den enkät som föreningarna svarar på efter varje helgtillfälle de vandrat. I enkäten får de bland annat gradera kvällen som lugn, livfull, bråkig eller stökig.

Vid 68,1 procent av tillfällena ansåg föreningarna att det var lugnt i Karlskrona centrum. Motsvarande siffra från i fjol ligger på 60,5 procent.  Inga nätter rapporterades som stökiga, vilket är en fortsättning på förra årets positiva trend. 
– Detta måste ses som en mycket lyckad insats, när läget på stan bara vid ett enda tillfälle på 46 helgkvällar bedömts som oroligt, säger Jesper Björnson.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2012-12-06
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Lugnare-an-nagonsin-pa-Karlskronas-gator/