Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Karlskronabor är energismartast i Europa

Karlskronabor är energismartast i Europa

Första priset i europeiska tävlingen Energismarta Grannar (Energy Neighbourhood) gick till Team Ahlgren från Karlskrona. Vinnarna korades under fredagskvällen den 9 oktober på den svenska EU-representationen i Bryssel.

Team Ahlgren, Foto: Fundación Comunidad Valenciana-Región Europea
Team Ahlgren, Foto: Fundación Comunidad Valenciana-Región Europea

Team Ahlgren, som bestod av sex hushåll från karlskronatrakten, lyckades med den imponerande bedriften att kollektivt sänka sin energiförbrukning med 37,63 procent. I tävlingen som pågick från november förra året fram till den siste april i år deltog över 500 lag från nio länder i Europa.

Team Ahlgrens lagledare Madeleine och Fredrik Ahlgren fick tillsammans med tävlingskoordinatorn för den svenska delen av tävlingen, Lena Eckerberg från Energikontor Sydost, kliva upp på scen för att motta lagets pris.
– Det är verkligen roligt att vi lyckades vinna. Vi var redan innan tävlingen väldigt intresserade av energi- och miljöfrågor, men det var själva tävlingsmomentet i Energismarta Grannar som verkligen triggade vårt intresse, så det känns det ju extra roligt när man faktiskt lyckades vinna, berättar Madeleine.
- Vi såg inbjudan till tävlingen på kommunens intranät, berättar Madeleine. Det som lockade oss mest var att det var en tävling, och vi satsade på ett värva in lagmedlemmar med en stor besparingspotential.

Tävlingen startade för ungefär ett år sedan. I november 2008 skedde den första avläsningen av energiförbrukningen hos deltagarna. Därefter genomfördes avläsningar månadsvis fram till den siste april i år. Energiförbrukningen jämfördes sedan med förbrukningen för samma period under tidigare år för att få fram ett resultat. Team Ahlgren lyckades med den imponerande bedriften att sänka sin förbrukning med 37,63 procent.

Mer information i Energikontor Sydost pressmeddelande

För mer information

Lena Eckerberg, tävlingskoordinator
Telefon  0491-880 67, 0734-40 82 75
This is an email address

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2011-11-22
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Karlskronabor-ar-energismartast-i-Sverige/