Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Karlskrona i framkant med framtidens parkering

Karlskrona i framkant med framtidens parkering

Publicerad 3 juli 2012 10:17 | Uppdaterad 3 juli 2012 11:05
Karlskrona kommun utvecklar nu en helhetslösning för betalning och kontroll av parkering. Bilisten slipper parkeringsbiljetten och betalar istället avgiften snabbt och enkelt via en app. Betalningen registreras på fordonets registreringsnummer och parkeringsvakten scannar registreringsskylten för att kontrollera att avgiften betalts.

– Karlskrona kommun har nyligen gått från 650 avgiftsbelagda parkeringsplatser till 3600. Därför är vi glada att kunna erbjuda en innovativ lösning som gör parkeringen enklare för bilisten och mer kostnadseffektiv att kontrollera, säger Anders Jaryd på Karlskrona kommun.

Parkeringslösningen omfattar hela kedjan, från appen i bilistens smartphone till integration med utrustning som parkeringsvakten använder för att kontrollera registreringsskyltarna. Bilisten kommer enkelt att kunna betala avgiften via den nya appen men även med traditionella lösningar såsom automat, sms samt via www.karlskrona.se. I ett helhetssystem integreras kommunikation, positionering och betalning. Till exempel används telefonens GPS för att avgöra vilken zon bilisten befinner sig i och således vilken avgift som gäller på platsen.

Den nya lösningen är gemensamt framtagen av Fujitsu, HiQ, Nicon och Rapparna.
– Enkelhet är kärnan i vårt arbete. När bilisten väl registrerat sig behövs det inte mer än tre knapptryckningar för att starta sin parkering. Bilisten kan sedan se både tid och kostnad för parkeringen direkt i appen, säger Richard Lidén, platschef på Fujitsu i Karlskrona.

Systemet är under utveckling och tas i bruk under hösten. Vid årsskiftet beräknas det vara i full drift.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2012-07-03
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Karlskrona-i-framkant-med-framtidens-parkering/