Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Inga halvfabrikat i de kommunala köken

Inga halvfabrikat i de kommunala köken

Publicerad 18 november 2015 11:47 | Uppdaterad 18 november 2015 14:00
Köttbullar rullas, såser smakas av och pannkakor vänds i kommunens skol- och omsorgskök. Karlskrona kommun har länge jobbat aktivt med att laga mat från grunden och nu höjs ambitionsnivån, nu ska inget kött, fisk eller fågel vara halvfabrikat.

Karlskrona kommun har länge jobbat aktivt med att laga mat utan halvfabrikat och idag lagas cirka 90 procent av maten som serveras från grunden. I kommunens 62 kök lagas varje dag cirka 10 000 luncher till elever och cirka 1100 dygnsportioner med frukost, lunch, middag och mellanmål till seniorer.

– Vi vill höja kvalitén ytterligare på maten som serveras i våra kommunala kök. Ett sätt är att ta bort alla halvfabrikat på det som kallas för huvudkomponenten i måltiden, det vill säga kött, fisk eller fågel, säger Peter Johansson, ordförande i drift- och servicenämnden.
 
Välsmakande måltider ger nöjda elever, pensionärer och stolt personal. Kockarna planerar menyerna utifrån att maten ska kunna lagas från grunden och efter elevernas och seniorernas önskemål. Samtidigt är matsedeln grönare nu än den någonsin varit tidigare.

– Idag lagar vi ungefär 30 procent av maten med ekologiska råvaror och till år 2020 strävar vi efter att 50 procent av livsmedelsinköpen ska vara ekologiska, säger Eva Wrobel, chef för kostenheten.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2015-11-18
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Inga-halvfabrikat-i-de-kommunala-koken/