Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Handelsträdgården är bästa boendet för äldre

Handelsträdgården är bästa boendet för äldre

Publicerad 2 juli 2015 07:59 | Uppdaterad 2 juli 2015 08:19
Handelsträdgården är på god väg att nå sin vision om att vara en förebild för äldreomsorgen i Sverige. Omvårdnadsboendet i Karlskrona vann den nationella tävlingen ”Bästa äldres boende” arrangerad av Rikshem och PRO.Vinsten på 50 000 kronor delades ut i Almedalen, Visby, under onsdagkvällen. Börje Dovstad, ordförande i Karlskronahem och kommunalråd i Karlskrona, tog tillsammans med Anna Bergström, biträdande verksamhetschef för särskilt boende, och Kent Lewén, 1:e vice ordförande i äldrenämnden, emot priset av äldreminister Åsa Regnér.
– Det är hedrande att Karlskronas arbete med boende anpassade för äldre uppmärksammas. Karlskrona kommun och Karlskronahem utvecklar tillsammans det goda boendet för äldre, säger Börje Dovstad.

I tävlingen bedömdes social miljö, närhet till service, den fysiska miljön inne och ute samt den estetiska utformningen.
– För omvårdnadsboendet Handelsträdgården hittade vi det perfekta läget med närhet till service, kommunikationer och grönområden, säger Börje Dovstad.

På Handelsträdgården finns flera sociala mötesplatser, bland annat träffpunkt, spa och motionsrum. Miljön både inne och ute är väl anpassad efter de boendes behov och sinnen och dessutom välkomnande och tilltalande.
– Vi har en fantastisk innergård där vi tillbringar mycket tid med att spela olika spel och fika. Förutsättningarna för en god äldreomsorg blir bättre med ett bra planerat boende och fin utemiljö, säger Ann-Sophie Olsson, områdeschef på Handelsträdgården.
– De boende har varit delaktiga i arbetet kring innergården och utifrån deras önskemål har man skapat en trädgård med frukt och bär samt konstnärlig utsmyckning, säger Börje Dovstad.


Foto: Karlskronahem

En förebild för äldreomsorgen i Sverige
Handelsträdgården har sedan öppningen för drygt ett år sedan siktat på att vara en förebild för äldreomsorgen i Sverige. Karlskronahem byggde omvårdnadsboendet med fokus på moderna tekniklösningar, låg energiförbrukning och sociala värden.
– Det finns trådlöst nätverk i hela byggnaden, tv ingår i lägenheterna och vi testar hela tiden ny teknik och nya tekniska lösningar, säger Ann-Sophie Olsson.

Juryns motivering:
”Omvårdnadsboendet Handelsträdgården i Karlskrona är ett boende som tar hänsyn till de boendes alla behov och sinnen. Miljön både inne och ute är väl anpassad efter behoven och dessutom välkomnande och tilltalande, med genomtänkta detaljer som ger boendet en unik profil. Ett stort utbud av både aktiviteter och service erbjuds och resultaten av utvärderingar med både boenden och anhöriga visar att Handelsträdgården är på god väg att nå sin vision om att bli en förebild för äldreomsorgen i Sverige.”

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2015-07-02
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Handelstradgarden-ar-basta-boendet-for-aldre-/