Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Det missfärgade vattnet i Karlskrona är ofarligt

Det missfärgade vattnet i Karlskrona är ofarligt

Publicerad 12 januari 2011 13:29 | Uppdaterad 12 januari 2011 13:30
Vattenkvaliteten i Karlskrona är sämre just nu på grund av dåligt råvatten i Lyckebyån och flera vattenläckor som gör att vattenproduktionen i vattenverket är hög. För att förbättra vattenkvaliteten kommer delar av reningsprocessen att förbättras så fort som möjligt.

Vattnet kan ha en svag lukt och smak och det är missfärgat, men det finns inga hälsorisker med att dricka och använda vattnet.
– Vi tar regelbundet prover på vattnet och det finns inga indikationer på att det innehåller bakterier som kan orsaka sjukdom, säger VA/Renhållningschef Kenneth Johansson. Vi är i en besvärlig situation just nu med dåligt råvatten och hög produktion av vatten och kommer därför omedelbart att byta kemikalier i en del av reningsprocessen. Inom ett par dagar kommer vattnet att bli bättre.

Alla som är anslutna till Karlskrona vattenverk påverkas, det vill säga boende i Karlskrona tätort samt Lyckeby, Rödeby, Nättraby, Hasslö, Sanda, Kullen, Torhamn, östra Aspö, Allatorp, Lösen, Trummenäs, Augerum, Fäjö, Ytterön och Hästholmen. 

Sedan ett par år pågår ett arbete för att långsiktigt förbättra vattenkvaliteten i Karlskrona. Vattnet från Lyckebyån ska pumpas till Johannishusåsen för att renas i på naturlig väg innan det pumpas tillbaka till Karlskrona.
– Vi satsar 300 miljoner kronor på att förbättra vår vattenförsörjning säger Kenneth Johansson. Vi har byggt om vårt vattenverk i etapper för att kunna använda Johannishusåsen som ett naturligt reningssteg och nu närmar vi oss slutdelen då ledningarna till och från Johannishus ska byggas. När arbetet är klart 2013 kommer vi inte att vara lika känsliga för störningar som vi är nu.

För mer information
Kenneth Johansson
VA/Renhållningschef
0455 – 30 32 96

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2011-01-12
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Det-missfargade-vattnet-i-Karlskrona-ar-ofarligt/