Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Årets världsarvs- och kulturpristagare utsedda

Årets världsarvs- och kulturpristagare utsedda

Karlskrona kommuns Världsarvspris går till Ingegerd Wärnersson och Torsten Samzelius. Karlskrona kommuns kulturpris tilldelas Helena Janzén. Torsten fick sitt pris tilldelat i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 18 december. Ingegerd och Helena kommer att mottaga priset på fullmäktiges möte den 22 januari.


Årets världsarvspristagare Torsten Samzelius mottager priset på kommunfullmäktiges sammanträde den 18 december.

Kulturpris

Karlskrona kommuns kulturpris 2008 tilldelas Helena Janzén med 20 000 kr. På grund av engagemang i Italien kommer Helena Janzén att mottaga priset på fullmäktiges första sammanträde den 22 januari 2009.

Motivering:

Med världen som arbetsfält väljer Helena Janzén att varje år mellanlanda på Ungskär och till den Blekingska skärgården locka stora begåvningar inom operans område.

Föreställningarna i öns missionshus är en glädje för både deltagare och publik. Med professionalitet i framförande och som pedagogisk ledare sätter hon Ungskär på operakartan.

Sopranen Helena Janzén, är född och uppvuxen på Hästö. Bland annat är hon utbildad för den legendariska italienskan Magda Olivero, Efter sin debut på Ystadoperan har hon uppträtt på många scener, både i Sverige och utomlands.
År 2006 vann hon dessutom 1:a pris i "The international Opera singers competition” där priset var en egen solokonsert på Carnegie Hall. Vinsten gav effekt och genom amerikanska agenter fick hon uppdrag över hela världens operascener. Under senare år kommer hon tillbaks varje sommar som konstnärlig ledare för ”Opera på Ungskär”.

Världsarvspris

Ingegerd Wärnersson har tilldelats Karlskrona kommuns Världsarvspris år 2008 med 10 000 kronor. På grund av resa kommer Ingegerd Wärnersson att mottaga priset på fullmäktiges första sammanträde den 22 januari 2009.

Motivering:

”Ingegerd Wärnersson tilldelas 2008 års världsarvsstipendium för sitt obändliga engagemang för Örlogsstaden Karlskrona. Ingegerd får stipendiet för sitt engagerade ambassadörskap och för det oförtrutliga arbetet med att lyfta Karlskronas världsarvsstatus. Arbetet har delvis skett i tjänsten som landshövding men med ett engagemang långt utöver det som tjänsten krävt.”

Torsten Samzelius har tilldelats Karlskrona kommuns Världsarvspris år 2008 med 10 000 kronor. Torsten mottog priset på kommunfullmäktiges sammanträde den 18 december.

Motivering:

Torsten Samzelius tilldelas 2008 års världsarvsstipendium för sitt arbete med Läsesällskapets bibliotek i Karlskrona. Torsten får stipendiet för sin forskning och sakkunskap kring ett av landets mest unika historiska bibliotek. Han har under sin tid som bibliotekarie på ett engagerat och framgångsrikt sätt lyft fram den unika boksamlingen.”

Skolor som fått världsarvsstipendier:

Sturköskolan, 10 000 kr

Ramdala skola,  5 000 kr

Friskolan Galären , inriktning sport och idrott,  10 000 kr

Östra Torpskolan, 10 000 kr

Sunnadalskolan, 35 000 kr

Skrävle och Trollungens förskola, 10 000 kr

Kulturstipendiater:

Torsdagen den 18 december presenteras kuturprisstipendiaterna i Karlskrona konsthall.

Johan Stenbeck, konst
Johan är född och uppväxt i Karlskrona. Efter avslutade studier på estetiska programmet har han fortsatt sina studier inom konstområdet. Bland annat har han vistats i Berlin och har studerat på folkhögskola.

I Karlskrona driver har galleriet ”Mitt hem” och är även aktiv inom kläddesign via projektet ”Karlskrona  Cacaphony” en mötesplats på webben för unga med smama intresse. Han för 10 000 kr idag för materialinköp och fortsatt verksamhet inom kont och design.

Marcus Wiberg, klassisk gitarr
Marcus inledde sin musikerkarriär som elev på kulturskolan där han spelade piano, bastuba och var med i blåsorkestern. Under sin tid i Karlskrona fanns som stöd och förebild också jazzgruppen Unit. Marcus inriktade sig tidigt på jazz/improvisation och vill nu förstärka sitt konstnärliga uttryck genom en vistelse och studier i Sao Paolo vårterminen 2009. Han är också antagen till Berklee College of Music i Boston ht 2009 så stipendiet på 15 000 kr kommer bidra till att han kan genomföra dessa studier i klassiskt gitarrspel.

Sofia Andersson, musikalartist
Efter avslutade studier på gymnasiets estetiska program, inledde Sofia sina fortsatta studier på Dansforum i Göteborg för att så småningom fortsätta på en dans utbildning i London. Detta ledde till jobb i olik ensembler, ”We will rock you” i Köln och musikalen ”Cats” bland annat. Nu är Sofia aktuell för en uppsättning till våren i Karlskrona av musikalen ”Last Five years”. Stipendiet på 10 000 kr ger henne möjlighet att komma hit och arbeta på hemmaplan.

Carina Karlsson, textilkonstnär
Carina är utbildad vid HDK Steneby, Göteborgs universitet och har en kandidat examen inom kläder och formgivning. Nu driver hon galleri och butik Kobebus i Karlskrona. Hon medverkar också regelbundet på utställningar runt om i landet. Nu vill hon fortsätta att experimentera med det textila materialet och uttryckssättet. Hon vill också fortsatt utveckla verksamheten på galleriet med nya utställare och intressanta happenings till vilket stipendiet på 10 000 kr kommer väl till pass.

Annika Petersson, metallformgivning-ädelmetall
Annika går sitt sista år på mastersutbildning inom metallformgivning på Konstfack. Hennes examensarbete handlar om ett projekt om minnen. Genom att utforska detta vill hon skapa en smyckeskollektion som kommunicerar innebörden av detta och är mer än bara dekorativa. Hon menar att ett smycke är bärare av tankar, idéer som de förmedlar utåt. Stipendiet på 10 000 kr kommer användas för att hon  fortsatt ska utveckla sin metod med starkt individuell och estetisk karaktär.

Peter Svedberg, konstnär
Peter har en gedigen konstutbildning som började på konstskolan i Kristianstad, sedan följde grafikskolan Forum i Malmö och efter det konsthögskolan i Stockholm med bland andra Enno Hallek, Hans Viksten och Marie-Louise Ekman som professorer. Han har en aktiv konstnärskarriär med utställningar både i Sverige och utomlands. Peter har också ett flertal offentliga verk runt om i Sverige. Som en av de första i Sverige har han i sitt konstnärskap experimenterat med ljus och video sedan 1987. Nu vill han fortsätta utveckals i nom detta område och ska använda stipendiet på 15 000 kr till det.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2009-02-25
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Arets-varldsarvs--och-kulturpristagare-utsedda/