Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Anna Jarnestad är årets kulturpristagare

Anna Jarnestad är årets kulturpristagare

Publicerad 10 december 2014 15:08 | Uppdaterad 10 december 2014 15:11
Konstnären Anna Jarnestad får Karlskrona kommuns kulturpris 2014 för sin insats för Karlskronas kulturliv. - Jag är jätteglad och stolt över att få det här priset från staden där jag gjort så mycket offentlig konst, säger Anna Jarnestad.

Anna Jarnestad, kulturpristagare 2014

Genom sin lekfullhet och sitt speciella uttryck har Anna Jarnestad kommit att bli en av Karlskronas mest uppskattade konstnärer. Sedan 1995 har hon fått uppdrag att gestalta olika typer av konstnärliga utsmyckningsarbeten i kommunens offentliga rum.
- Den offentliga konsten är viktig för allmänheten för att det ska finnas något att se på, diskutera och uppleva. Men den är också viktig för oss konstnärer eftersom det är en inkomst som ger arbetsro och faktiskt gör det möjligt att leva på konsten, säger Anna Jarnestad.

Mestadels arbetar Anna med skulpturer i stengods, men genom hennes nyfikenhet för materialet också med emalj, betong, textil och järnskrot. Ett av Annas senare offentliga verk finns att skåda utanför Turistbyrån där en slokhatt av brons ensam vilar på en stor sten. Hatten symboliserar Wittus Andersson, den siste bonden på Trossö.

Under de drygt 20 år som Anna Jarnestad varit verksam som konstnär har hon också hunnit med flera olika utställningar, såväl jurybedömda som separata- och samlingsutställningar. I Karlskrona var det senast hennes utställning ”Papiljotter och däremellan” som visades på Karlskrona konsthall förra året. Där visade Anna på ett nytt uttryck genom fotografi.

Kulturpriset på 40 000 kronor delas ut på kommunfullmäktiges sammanträde den 10 december.

Juryns motivering
”För ett konstnärskap som med stor formsäkerhet förmedlar glädje, humor och vardagsberättelser i det stora och lilla formatet. Annas utsmyckningsarbeten finns  representerade på många olika håll i kommunens offentliga rum. Likväl är hon uppskattad och omfamnad av oss karlskronabor genom att finnas i våra hem och hjärtan.”

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2014-12-10
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Anna-Jarnestad-ar-arets-kulturpristagare/