Logga för utskrift

Gasbildande livsmedel

Information om gasbildande livsmedel.

Födoämnen som man kan vara försiktig med om man har problem med gaser i magen.

  • Kål: vitkål, rödkål, broccoli, blomkål
  • Lök: i princip alla sorter, särskilt vitlök. Purjolök och rödlök i mindre mängder brukar gå bra, liksom silverlök.
  • Baljväxter: ärtor, bönor, linser, kikärter.
  • Övriga grönsaker: sparris, kronärtskocka, jordärtskocka, selleri, paprika, chilifrukter och rädisor. Större mängder avokado.
  • Frukt: katrinplommon, plommon, vindruvor, torkad frukt. All frukt och juice i stora mängder.
  • Spannmålsprodukter: fullkornsbröd, müsli.
  • Sötningsmedel: Sorbitol, malitol, xylitol, fruktos.

Källa: Benno et al, Magen – bakterier, buller och brak. Karolinska institutet. 2008.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2014-02-10
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Familj--omsorg/Aldre/Maltider/Gasbildande-livsmedel/