Logga för utskrift

Miljonregn över driftig äldreomsorg

Publicerad 8 mars 2013 13:47 | Uppdaterad 8 mars 2013 13:48
Äldreomsorgen i Blekinge presterar på topp – och belönas av regeringen. Allra mest, 23 miljoner kronor, får den alerta äldreomsorgen i Karlskrona kommun.

Heléne Odehammar och Peter von Busch– Jag har det utmärkt här på Fregatten, säger 76-årige Peter von Busch.

Förre marinmuseichefen Peter von Busch, som sedan i höstas bor i en tvåa med havsutsikt i servicehuset Fregatten på Pantarholmen, strör vackra lovord över en äldreomsorg som ofta hamnar under anhörigas och medias kritiska lupp:

– Jag önskar bara att jag hade flyttat hit tidigare istället för att bo ensam. Mina barn känner sig tryggare när de vet att jag får tillsyn och mat.

Belöning efter prestation

Regeringens nationella satsning på äldreomsorgen är inget förskottsbidrag för att stimulera planerade åtgärder – utan en lön efter bevisad prestation. Bland de förbättringar som genomförts i Karlskrona märks utökad kontakt med anhöriga, minskad medicinförbrukning genom läkemedelsgenomgång, förebyggande insatser mot fallolyckor och undernäring samt bättre vård i livets slutskede.

”Vi jobbar rätt”

Heléne Odehammar, sjuksköterska på Fregatten, välkomnar ”återbäringen”:
– Det handlar dock mest om träget arbete. Vi har jobbat på rätt sätt länge med våra mjuka värden, men när vi nu för in allting i kvalitetsregistret i datorn blir våra framsteg synliga och mätbara och går att följa upp.

Nu hoppas hon att pengarna ska hjälpa dem att bli ännu bättre. Arbetet kan till exempel utföras effektivare med hjälp av modern teknik.

Rätt skydd för rätt risk

Heléne Odehammar hade ett ankomstsamtal med riskanalys när Peter von Busch skulle flytta in efter sin stroke. Då fick han börja gå på gympa med balansträning och fick höftskyddsbyxor som ska ge skydd mot höftfrakturer.
– Jag följer upp allt kring Peter tillsammans med läkaren, sjukgymnasten, arbetsterapeuten och vårdpersonalen, säger Heléne Odehammar.

Förebyggande arbete

Regeringens mål är att olika vårdgivare ska förebygga tillsammans. Undviker man en höftfraktur, kan man spara både lidande och hundratusentals kronor.
– Vi och Landstinget Blekinge jobbar redan bättre ihop och planerar för de enskildas bästa, säger Eva Herbertson, utvecklingschef på äldreförvaltningen. Ingen ska ju ligga på sjukhus om det inte är nödvändigt. Däremot ska man alltid få hjälp när man behöver det.

Detta är en artikel ur tidningen "i Karlskrona"

Läs mer om tidningen

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2013-03-08
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Familj--omsorg/Aktuellt-fran-Stod--Omsorg/Miljonregn-over-driftig-aldreomsorg/