Logga för utskrift

Upptakt för Sunnateatern

Publicerad 21 maj 2014 07:35 | Uppdaterad 21 maj 2014 07:46
Det var ett taggat teatergäng som samlades på Sunnadalskolans café på måndagseftermiddagen. I höst sätter arbetet med 2015 års uppsättning igång!

- Sunnateatern innebär så mycket möjligheter för oss elever. Det är fantastiskt kul att teatern lever vidare, säger Taib Sisic, som går i årskurs 9.
Sunnateaterns fortsatta existens hotades under hösten 2013 men efter beslut i kulturnämnd och kommunstyrelse blev det klart att den unika teater- och undervisningsmetoden nu är långsiktigt säkrad. Som en liten kickoff samlades därför några nyckelpersoner på måndagen tillsammans med elever som engagerat sig djupt för teaterns fortsättning.
- Visst har det varit tufft med den osäkerhet vi känt, men nu har vi säkerställt att teatern blir bärkraftig över tid. Vi har arbetat fram en metodik som är unik och den får inte vara sårbar – med denna långsiktighet får vi möjlighet att se till att Sunnateatern finns med i framtiden som en permanent del och inte som ett projekt, säger producent Peter Skogsberg.
Taib Sisic, Djellza Bucolli och Tajda Sisic är tre elever som går i årskurs nio på Sunnadalskolan. Deras engagemang för teaterns fortlevnad har synts via exempelvis upprop på Facebook och manifestation på Klaipedaplatsen – men eftersom de snart slutar nian kommer de själva inte att vara med i 2015 års produktion.
- Det känns förstås lite sorgligt - men detta handlar inte om oss. Det fantastiska med Sunnateatern är eleverna får en möjlighet att vara med i det svenska samhället på ett helt nytt sätt. Samtidigt som man blir bättre på att skriva och tala svenska, lär sig samhällskunskap och historia så växer man och utvecklas när man ställer sig på scenen. Vi vet att Sunnateatern betyder oerhört mycket för de som deltar, säger Djellza Bucolli.
Regissör och konstnärlig ledare Lenny Mostberg är också mycket nöjd med att snart få kicka igång det viktiga arbetet. Han och Peter Skogsberg sätter historien men det är alltid eleverna som ansvarar för manus. På så sätt säkrar man innehåll, struktur och kunskapskontext samtidigt som eleverna får klä historien med en trovärdig röst. 
- Resultatet blir ett engagerat, sammansvetsat team som är helt överens om att leverera teater till högsta kvalitet – så har det varit tidigare år och så kommer det att bli denna gång också.
Premiärdatum för den kommande uppsättningen är den 25 maj 2015.

Nyckelpersoner i Sunnateatern
Peter Skogsberg, producent
Lenny Mostberg, regissör och konstnärlig ledare
Pelle Sohlin, Bergåsa Ljud och Ljus
Ingemar Andersson, fotografi samt dokumentation
Conny Persson, scenografi och bygg 
Fredrik Karlsson, manusstöd
Anna Johansson, danspedagog
Dimitri Latorre, regiassistent och dramapedagog
Lillemor Stjernholm, kostymör

 

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2014-05-21
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/BarnochUtbildning/Nyheter-Barn--Utbildning/Upptakt-for-Sunnateatern/