Logga för utskrift

Saltöfyran som brinner för schack

Publicerad 17 juni 2015 14:35 | Uppdaterad 17 juni 2015 15:16
Bland 130 deltagande klasser placerade sig Saltöskolans årskurs 4 på en tolfteplats i riksfinalen i Schackfyran. Det måste såklart firas med glass!

Under schackcoachens Anders Petersson Arenlinds kunniga översyn har de vässats i sina schackförmågor under terminens gång. Så pass att de vann distriktsfinalen tidigare i vår och gick vidare till riksfinalen i Västerås.

   - Vi ser en helt fantastisk utveckling här. Merparten hade aldrig spelat schack innan vi började och nu vinner de mot sina äldre släktingar, berättar klassläraren Pia Landgren.

Schackfyran är en riksomfattande tävling som sponsras av Sveriges schackförbund. Distriktsinstruktören Anders Petersson Arenlind berättar att det är femte året som de stöttar, tillsammans med föräldrar och Saltöskolan.
- Det kostar oss på schackförbundet ungefär 100 000 kronor per år, men vi ser att schack lockar fram något hos varje elev. Vi stimulerar det logiska tänkandet som gör det möjligt att förstå saker steg för steg, en förmåga som du kan använda i helt andra sammanhang!

Pia Landgren håller med.
   - För mig är det solklart. Schacken utvecklar och ger våra barn bättre förutsättningar till lärande. Vi följer helt enkelt läroplanen genom att låta våra elever spela schack. 

När Anders hälsar på har han med sig glass för att fira framgångarna med sina adepter. Och på frågan vad de tänker göra på sitt sommarlov svarar de unisont att de ska spela schack. På sina mobiler, iPads, med schackappar – möjligheterna är många. En elev får betalt av sina föräldrar för att lära sin lillebror att spela schack.
   - Och jag ska lära min lillasyster alldeles gratis, säger Ville och ser lycklig ut.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2015-06-22
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/BarnochUtbildning/Nyheter-Barn--Utbildning/Saltofyran-som-brinner-for-scack/