Logga för utskrift

Stora delar av USA ligger på Sturkö

Publicerad 10 december 2012 16:38 | Uppdaterad 10 december 2012 16:39
Varför glider karavaner av USA-bilar utåt Ekenabben på Sturkö? Jo, där får de experthjälp av entusiastbilmekanikern Johnny Eriksson – samt tillgång till ett gigantiskt lager av reservdelar.

Bil och Plåt på Sturkö. Johnny Eriksson.

När General Motors 2004 skulle koncentrera sitt europeiska lager till Holland var Johnny Eriksson med och lade bud på alla de amerikanska reservdelar som fanns kvar i Sverige. Det resulterade i att sex fullastade långtradare med 4 700 olika artiklar ångade ut till Johnnys Bil & Plåt på Sturkö! Det ledde i sin tur till ökad försäljning, en butik på Blocket och besök av rader av entusiaster, däribland Mustangklubben, Camaroklubben och Corvetteklubben.
– Det var mäktigt när vi hade besök av 50 Corvetter, säger Johnny Eriksson. Vi har allt från diagnostiska verktyg för att kommunicera med datorerna i de nya bilarna till prylar för gamla raggarbilar. Kundkretsen sträcker sig från Östergötland ner till Skåne.

Servar alla märken  
Den rutinerade Fordmekanikern och automatlåde­specialisten startade sin verkstad på Sturkö 1985. Då han själv alltid älskat amerikanska bilar, foku­serade han först på att serva lyxiga skåpbilar och pickuper. Affärsaktiviteten varierade dock efter bensinpris och importlagar.     
– Jänkare är starka och bekväma, men de kan dra två liter milen och de används mest om sommaren. Därför har vi alltid varit en allbilsverkstad som servar alla bilmärken.

Enormt intresse
Företaget har expanderat genom åren, exempelvis genom att serva Chevroletambulanser och bygga färdtjänstbussar. Verkstaden är även förvaringshall för praktfulla exemplar.   
– Det är gott och bra för oss att ha några amerikanska bilar att totalrenovera under vinterhalvåret, säger Johnny Eriksson. Intresset för jänkare växer ständigt och de stora träffarna runt om i Sverige varje år lockar tusentals och åter tusentals entusiaster. 

Detta är en artikel ur tidningen "i Karlskrona"

Läs mer om tidningen

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2012-12-10
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Arbete--Foretag/naringslivsnyheter/Stora-delar-av-USA-ligger-pa-Sturko/