Logga för utskrift

Karlskrona har Blekinges bästa företagsklimat

Blekinges bästa lokala företagsklimat finns i Karlskrona. Det visar Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet i landets alla 290 kommuner.

Svenskt Näringslivs unika kommunranking bygger främst på enkätsvar från totalt drygt 36 000 företagare – de verkliga experterna på företagsklimat – men också på statistik från SCB.

I år är det tre av Blekinges kommuner som klättrar och två som sjunker. Totalt tappar Blekinge dock något fler placeringar än vad de klättrar. Karlskrona klättrar för femte året i rad. Kommunen går om både Karlshamn och Olofström och har nu bäst företagsklimat i Blekinge. Karlskrona får i år placeringen 172 av landets 290 kommuner. På andra plats i Blekinge kommer Karlshamn med placeringen 186 och därefter Olofström på placering 198 och Sölvesborg på plats 223.

– Det är roligt att se att Karlskrona i år får utdelning för det arbete de lagt ner på att förbättra förutsättningarna för företagen. I Karlskrona har man arbetat hårt med att förbättra dialogen med företagen. Det har skett bl.a. genom företagsbesök och företagarmöten där företagen får information om vad som är på gång i kommunen samt möjlighet att ställa frågor och mingla, säger Sophie Ståhle, tf. regionchef Svenskt Näringsliv i Blekinge.

Lägst i länet ligger Ronneby. Kommunen hamnade förra året sist av alla Sveriges 290 kommuner, men klättrar i år till plats 273.

– Det går åt rätt håll för Ronneby, men det finns fortfarande mycket att göra för att förbättra. Att arbeta med det lokala företagsklimatet är ett långsiktigt arbete och till stor del handlar det om att förändra till mer positiva attityder till företagande. Är attityderna positiva brukar detta påverka hur den kommunala servicen och hanteringen av regler och byråkrati fungerar, säger Sophie Ståhle.

Utmärkande för de kommuner som ligger i toppen av rankingen för riket och för de som klättrar är att de har ett politiskt ledarskap som tar företagens frågor på allvar och en kommunledning som engagerar sig i förbättringen av företagsklimat. De har även skapat en bra organisation som arbetar strategiskt, målmedvetet och offensivt för att förbättra företagsklimatet.

– För att ytterligare förstärka Blekinges företagsklimat måste samtliga kommuner vara med på tåget. De kommuner som inte möter företagens behov blir ifrånsprungna av de som engagerar sig för företagsamheten. För att inte försinka en snabb återhämtning av konjunkturen och därmed fler jobb är det just nu av extra stor vikt. Här krävs inte enbart en dialog med företagen utan också snabba beslut och handlingskraft, avslutar Sophie Ståhle.

Hela rankinglistan för Blekinge kan laddas ner här

  

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2010-05-10
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Arbete--Foretag/naringslivsnyheter/Karlskrona-har-Blekinges-basta-foretagsklimat/