Logga för utskrift

Hundratals unga får hjälp till nystart

Publicerad 21 september 2012 10:13 | Uppdaterad 21 september 2012 10:14
Några var skoltrötta när det begav sig. En del har inte fått en ärlig chans på arbetsmarknaden. Andra har provat på många jobb, men inte hittat ”det rätta”. Det finns dock flera möjligheter för unga i Karlskrona att utbilda sig igen och staka ut en ny bana i livet – som Jonna gjorde.

Jonna HellerJonna Heller, 25 år, som bor på Trossö, jobbade länge halvtid som butiksbiträde. Fastän lönen inte räckte till och arbetstiderna var långa, väntade hon lojalt på att få fast tjänst och kanske heltid.

– Jag kämpar gärna för det jag vill. Men det hände aldrig något, så till slut fick jag nog och sade upp mig.

Hon vände sig till Arbetsförmedlingen för att höra om hon kunde bli svetsare, som sin bror. Efter lång väntan fick hon gå en kort, men otillräcklig utbildning. För att kunna komma vidare i yrket sökte hon sig till Vuxenutbildningen – och kom in på en ettårig utbildning till svetsare.

– Det var tack vare KomVux som jag fick en rejäl grundutbildning, säger hon. Jag kunde ju ingenting i början, och jag hade svårt för att lära mig svetsa till en början. Men det var roligt och lärarna var verkligen bra, så jag stretade på och lärde mig yrket.

Lycklig med jobbet

Efter ännu en svetsningskurs i Torskors var hon licensierad – och efter bara en vecka fick hon jobb. I tuff konkurrens med många av de killar hon studerat med erövrade hon en plats på ett bemanningsföretag och sedermera fast jobb på AREVA NP Uddcomb.

– Jag ångrar inte en sekund att jag gav upp som butiksbiträde, säger Jonna Heller. Jag är så lycklig nu. Det här är ett drömjobb och jag har fått resa på uppdrag i Frankrike och Danmark. Jag kan verkligen rekommendera KomVux för dem som vill få en ny chans.

Vuxenutbildningen – kursstart varje vecka

Vuxenutbildningen i Karlskrona har flyttat in i Försäkringskassans uppfräschade lokaler vid vuxenutbildningens nya lokalerHoglands park. Här ser nu drygt tusen personer till att komplettera sina teoretiska utbildningar.

Kurser startar varje vecka, året om, och läggs upp efter individens tid, takt och möjligheter.
– Det här liknar inte alls den klassiska skolan, säger studie- och yrkesvägledare Pelle Hansson. Vi arbetar med vuxna människor som naturligt nog inte var redo att välja sin framtid när de var 16 år. De kanske var skoltrötta eller fick barn tidigt. Vi har sjömän och Londonbor som läser på distans och andra som har barn och hus och som måste kunna sköta sina deltidsjobb samtidigt. De kilar hit på lunchen och träffar sina lärare.

Frihet i studieplanen

Många har valt Vuxenutbildningen för att de misslyckats med att ta något av de slutbetyg de behöver. Det krävs kompletta gymnasiebetyg idag, oavsett om man vill söka anställning eller läsa vidare. Här kompletterar man i snabb takt. Före sommaren delades hela 40 slutbetyg ut.
– Det kan ta från ett par veckors heltidsstudier till ett par terminer att nå dit man vill, säger Pelle Hansson. Vi har inga klasser, utan lägger individuella studieplaner för maximal flexibilitet och effektivitet. Vägen är fri för dig som elev, bara du når fram.

Snabbt ut i jobb

Vuxenutbildningen är en frivillig grund- och gymnasieskola som finansieras av Karlskrona kommun. Det som erbjuds är KomVux, som inkluderar grundskola och gymnasieskola, samt SFI (Svenska för invandrare) och SärVux. Utbildningarna ges på plats eller på distans. Vidare genomförs olika uppdragsutbildningar för Arbetsförmedlingen, kommunen eller EUprojekt. Bland annat skolades 13 personer om till busschaufförer, varav tolv fick jobb direkt!

– Även SFI är anpassat så att varje individ ska kunna ta sig igenom på så kort tid som möjligt, säger rektor Mikael Thornéus. Vi har personer som kommit till Sverige, raskt gått igenom SFI och svensk grundskola och kunnat fortsätta med gymnasiet. Att lära sig språket i det nya landet är grundläggande för att kunna studera och börja jobba.

Bubbetorps Gård
– arbetsträning i skön miljö

samtal på Bubbetorps gårdPå kommunägda Bubbetorps Gård får ungdomar som lever på socialbidrag eller som hoppat av gymnasiet stöd, hjälp och en ny chans att hitta en utbildning eller ett yrke som passar dem. På den idylliska gården erbjuds en praktiskt inriktad arbetsträning, där ungdomarna får prova på olika jobb och lära sig sköta arbetstider och sociala regler i arbetslivet. Det handlar om allt från att vara bilmekaniker eller byggnadssnickare till att testa köksarbete, krukmakeri och bokbinderi. Ungdomarna får också personlig vägledning och coachning så att de hittar rätt väg för att läsa vidare eller börja söka jobb. Personalen på Bubbetorps Gård samordnar vidare kommunens 300 feriejobb. Flera av feriearbetena utförs på gården.

Framgångsrikt samarbete

– Målet är att ungdomarna ska hitta en utbildning eller direkt klara sin egen försörjning, säger Doris Larsson, chef för arbetsmarknadsavdelningen på Karlskrona kommun. Vi har en framgångsrik verksamhet och ett gott samarbete med företag och förvaltningar som tar emot praktikanter. Många av dem som vi lotsar ut får jobb där de praktiserat.

En annan faktor bakom den lyckade satsningen är att man på Bubbetorp gör en individuell utredning kring varje person. För att kunna hjälpa på bästa sätt, krävs kunskap om och insikt i, varför det faktiskt har gått snett. De unga behöver ofta få ordning på sina meriter och sitt självförtroende och ha någon som står bakom dem och kan intyga att ”de är okej” att satsa på.

För närvarande är cirka 220 personer inskrivna på Bubbetorp. De har anvisats dit av social-, utbildnings- eller handikappförvaltningen, Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Kommunen arbetar också med EU-projektet Kompetensare 2.0, där arbetslösa i åldern 16-29 år samt lokala företag deltar. De unga får tolv veckors teoretisk och praktisk utbildning – och kontakt med näringslivet.

Litorina Folkhögskola
– unga motiveras att studera

Litorina Folkhögskola i Gullberna Park är en av alla de folkhögskolor som verkställer svenska statens satsning på en 12-veckorskurs som syftar till att få unga att vilja och våga studera igen.
– Vi fokuserar på att bryta passiviteten och uppgivenheten och på att ge dem gnistan tillbaka, säger rektor Agrita Martinsone. Vi vill stimulera dem som är mellan 16 och 24 år och som inte avslutat grundskolan eller gymnasiet att känna att de kan studera.

Enligt Agrita Martinsone har många ungdomar, som av någon anledning inte lyckats i skolan, en felaktig uppfattning om sig själva och sina möjligheter att lära in nytt. Därför ska kurserna handla mycket om att bygga upp självförtroendet, motivationen och studietekniken.

Nästa omgång startar den 1 oktober och därefter ges kurser hela hösten samt under 2013. För att få delta i den studiemotiverande kursen ska man vända sig till Arbetsförmedlingen.

Utbildar efter behov

Litorina Folkhögskola erbjuder även allmänna teoretiska kurser på ett till fyra år för dem som inte avslutat sin gymnasieutbildning eller flyttat till Sverige och behöver komplettera för att kunna söka till högskolan. Folkhögskolan ger intensivkurser i svenska, SFI samt utbildningar på gymnasienivå inom företagsamhet, företagsekonomi, ledarskap och projektledning. Vidare driver Litorina hantverkslinjer inom båtbyggeri och segelmakeri och skapar särskilda yrkesutbildningar, exempelvis om kommunen eller ett företag behöver förstärka inom specifika jobb.

 

Detta är en artikel ur tidningen "i Karlskrona".

Läs mer om tidningen

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2012-09-21
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Arbete--Foretag/naringslivsnyheter/Hundratals-unga-far-hjalp-till-nystart/