Logga för utskrift

Historien väcks till liv - till turisternas glädje

Publicerad 8 mars 2013 13:51 | Uppdaterad 8 mars 2013 13:56
Världsarvet i all ära. Men Karlskrona har mer i sin rika historiska skattkista som kan locka besökare. Vad sägs om ett besök i vikingabyn – eller i militärbunkern?

bild från Drottningskärs kastell

Inte långt från Brofästet Senoren växer vikingabyn Valshall fram. Redan förra sommaren smygöppnade den nya attraktionen – och lockade 5 000 besökare.
– För att locka besökare till skärgården måste man renodla något, menar initiativtagaren Michael Helgesson på Kulturkompaniet AB. Utländska turister är nyfikna på vikingarna och det finns massor med lämningar i Östra skärgården.

Han refererar till ”fotspårsturismen”, alltså resor i romanfigurers eller fictionhjältars spår. Kanske kan Katarina Mazettis vikingaskildring ”Blandat blod”, som översätts till polska och franska, ge något av en Arneffekt på Senoren?
– Vi vill visa hur vikingarna levde och låta barnfamiljerna vara med och bygga.

Dramatik drar publik

bild på runstenMichael Helgesson är även involverad i den ekonomiska föreningen Fort Sweden, som driver en ny sajt som listar militärhistoriska anläggningar. Det är flera aktörer som valt att samarbeta istället för att konkurrera om kulturarvet.

– Jag höll stadsvandringar på temat ”Om ryssen kommer” och märkte hur många besökare som vill utforska hemliga ställen. Vi utvecklade konceptet genom att avsluta vandringen med en middag à la Sovjettiden.

Samtidigt arrangerade Jannike och Pelle Nordensson på Nordensson Travel visningar av olika bunkeranläggningar och lockade flockar av ”bunkerturister”.
– Bunkerturismen riktar sig inte bara till specialintresserade, utan till företag och barnfamiljer och andra som är fascinerade av det fördolda. Den svensk-polska besöksnäringsaktören Cross Baltica har nu också anslutit sig till
Fort Sweden.

Talrika besöksmål

Region Blekinge och Karlskrona kommun stöder projektet, och dessutom gick priset för bästa utvecklingsprojekt 2012 från BTH Innovation till Fort Sweden. Priset omsattes till webbkartan om anläggningarna som medlemmarna visar.
– Vi har 1 500 objekt att visa, säger Michael Helgesson. Inom en mil från Stortorget har vi den största koncentrationen av bunkeranläggningar i Europa. Det finns till exempel en från 1959 som rymmer 6 000 personer!

Detta är en artikel ur tidningen "i Karlskrona"

Läs mer om tidningen

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2013-03-08
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Arbete--Foretag/naringslivsnyheter/Historien-vacks-till-liv---till-turisternas-gladje/