Logga för utskrift

"Det finns massor av möjligheter kring Östersjön"

Publicerad 21 september 2012 10:13 | Uppdaterad 21 september 2012 10:13
Per Ivarsson i Holmsjö gör stor business av närheten till grannarna i Östeuropa. Hans SWEL levererar svenskt elmaterial till såväl reningsverksprojekt i Baltikum som lyxvillor i Moskva.

– Vi har ett fantastiskt geografiskt läge och det byggs Per Ivarsson, Foto: Carl-Johan Paulinmycket i länderna på andra sidan Östersjön, säger han. Ändå kan mycket mer göras för att underlätta samarbetet. En internationell flygplats i regionen hade gett samma effekt som Öresundsbron.

Per Ivarsson har, enligt mottot friskt vågat, hälften vunnet, satsat i österled. Han skördar framgångar, men tvingas ta omvägar via Stockholm, Kastrup och Frankfurt för att nå fram.
– En gång skulle vi leverera till ett jätteprojekt vid Uralbergen. Vi hade hyrt in ett gigantiskt transportflygplan, men blev stående i Moskva. Då fick vi snabbt fixa lastbilar och köra de tre hundra resterande milen. Sådant funkar bara om man har kontakter.

Näsa för affärer

Entreprenörskapet har han ärvt från sin far, Ivar Petersson, som köpte Nävragöl Elektriska 1956 och flyttade det till Holmsjö. Per Ivarsson tog i sin tur över verksamheten 1992.
– Det var ett tufft år, då räntan låg på 500 procent och vi dessutom byggde vårt hus.
När det såg som mörkast ut grep han ännu ett tillfälle i flykten. 1993 hade Luma just blivit Aura Light, så han köpte hela lagret av Lumamärkta ljuskällor. Han började sälja ut lagret, vilket även ledde till export, som längst till Saudiarabien, och han fick lust att exportera mera.

Gör affärer i öster

1994 gled portarna till Östeuropa upp. Tillsammans med Ulf Elheim på Hallabro Elektriska bildade han Swel AB, köpte och sålde ut ett konkurslager och gjorde reklamfilm i Litauen. Det resulterade i en stororder som till dags dato har varit värd cirka 70 miljoner kronor!
– Det gäller att vara på plats, knyta kontakter och bygga broar, säger Per Ivarsson. Det är ett måste att ha koll på papper och certifieringar, men bara genom att lösa problem, som vi gjorde till projektet vid Uralbergen, blir man betrodd och får ett
gott renommé.

Per Ivarssons koncern

Holmsjö El och VVS Holding AB är moderbolag i en koncern som består av AB Nävragöl El, Swel AB och dotterbolaget UAB Swelbalt i Litauen. Man levererar bland annat kablar och kabelstegar till svenska byggföretag, tillverkar egna transformatorkiosker i Litauen samt importerar material från Sydeuropa och Turkiet. Övrig verksamhet spänner över allt från industrifastigheter till nya, spännande projekt i Afrika som Per Ivarsson nyligen fått nos på.


Detta är en artikel ur tidningen "i Karlskrona"

Läs mer om tidningen

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2012-09-21
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Arbete--Foretag/naringslivsnyheter/Det-finns-massor-av-mojligheter-kring-Ostersjon/